Local Colours 2023

LOCAL COLOURS I 61 Volgens een legende stamt deze traditionele rijstschotel al uit de 8e eeuw. De Moorse koningen, die toen in grote delen van Spanje de dienst uitmaakten, lieten regelmatig kliekjes rijst, kip en groen- ten over, waar hun knechten thuis een maaltijd van bereidden. Het woord ‘paella’ zou dan ook afkomstig zijn van het Arabische woord ‘baqiyah’: restanten. Een meer romantische theorie is dat ‘paella’ een verbastering is van de Spaanse woorden ‘para ella’, dat zoveel betekent als ‘voor haar’, en erop zou duiden dat mannen het ge- recht regelmatig voor hun vrouwen klaarmaakten. Aangezien in Spanje het eten traditioneel door de vrouw wordt klaargemaakt, wellicht iets minder geloofwaardig. De moderne paella is pas halverwege de 19e eeuw ontstaan, in het gebied rondom het zoetwatermeer van Albufera, onder de rook van Valencia. Tijdens de lunch bereidden de werknemers van de rijstvelden de schotel in een platte pan boven een vuur. Ze ver- mengden de paellarijst met alles wat ze maar konden vinden, zoals slakken, en lokale groenten en kruiden, waaronder olijven, doperw- ten en saffraan. Bij speciale gelegenheden werden later ook exclu- sievere ingrediënten als konijn, zeevruchten en kip toegevoegd. Niet alleen in restaurants staat het smaakvolle gerecht in vele vari- aties op de kaart; gedurende de feestdagen, bijvoorbeeld tijdens de ‘Fallas’, bereiden buurtgenoten op straat paella’s op houtskool. Oudere ‘madres’ staan dan met meterslange pollepels te roeren in gigantische pannen, en voegen literpakken witte wijn toe om de rijst op smaak te brengen. Bij veel families is het nog altijd de traditie om op zondag met z’n allen paella te eten. Zo’n lunchmaaltijd duurt ge- rust tot half vijf in de middag. Wilt u ook eens een authentieke pa- ella proberen? Zorg dan wel voor een metgezel, want in de meeste restaurants is het nationale gerecht van Spanje enkel vanaf twee personen te bestellen. HET NATIONALE GERECHT

RkJQdWJsaXNoZXIy MjUzNw==